SKINCEUTICALS, TASARIMCI ASLI FİLİNTA İŞ BİRLİĞİ İLE HATAY’DAKİ KADINLARIN KALKINMASINI GÜÇLENDİRİYOR, HATAY’IN CİMEM GELENEĞİNİ YENİDEN CANLANDIRIYOR!

SKINCEUTICALS, TASARIMCI ASLI FİLİNTA İŞ BİRLİĞİ İLE HATAY’DAKİ KADINLARIN KALKINMASINI GÜÇLENDİRİYOR, HATAY’IN CİMEM GELENEĞİNİ YENİDEN CANLANDIRIYOR!

SKINCEUTICALS, TASARIMCI ASLI FİLİNTA İŞ BİRLİĞİ İLE HATAY’DAKİ KADINLARIN KALKINMASINI GÜÇLENDİRİYOR, HATAY’IN CİMEM GELENEĞİNİ YENİDEN CANLANDIRIYOR!

SkinCeuticals, bilimde ve yaşamda sürdürülebilirliği destekliyor. Skinceuticals ve ilhamını Anadolu’dan ve kadının gücünden alan tasarımcı Aslı Filinta, Hatay’ın unutulmaya yüz tutan el sanatlarından ”Buğday Sapı Örücülüğü” ile yapılan cimem geleneğini yeniden dönüştürmek adına, Hatay Altınözü Zeytin Emeği Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (Hazek Kadın Kooperatifi) iş birliğinde ‘’Değer Katmak Elimizden Gelir’’ projesini  başlattı.

Ülkemizde 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremin ardından, depremden etkilenen kadınlara istihdam sağlamak, toplumdaki yerlerini güçlendirmek ve bunu yaparken Anadolu kültüründe yeri olan el sanatlarını yeniden dönüştürerek değerlenebilmesi adına harekete geçen SkinCeuticals ve Aslı Filinta, Hazek Kadın Kooperatifi iş birliğinde bir dönüşüm hikayesine imza attı. Kendin olmanın gücününe inanılan bu anlamlı projede, Hazek Kadın Kooperatifi’nin üretimini yaparak kadın istihdamının desteklendiği; buğday sapı örücülüğü geleneğini devam ettirmek hedeflenerek , Anadolu’nun geleneksel el işçiliği ile tasarımın gücü bir araya geldi. Doğal malzemelerle sürdürülebilirliğe de dokunan ”Buğday Sapı Örücülüğü” ile yapılan cimem’ler, Altınözü kadınları vasıtasıyla yeni çantalara dönüştürüldü.

Cumhuriyet’in ilk dönemlerine dayanan cimem, buğday sapından örülerek Hatay Altınözü ilçesinde üretiliyor ve mutfakta nihale, ekmeklik, meyvelik, çerezlik, içli köfte ve tarhana kurutmak veya dekoratif amaçlı kullanılıyor. Cimemler sarma bağlama örgü tekniğiyle üretiliyor, kök boya tekniği ile renklendiriliyor ve farklı motiflerde örülebiliyor. Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından ve kadın emeğinin gücünden ilham alarak bir dönüşüm hikayesi olarak konumlandırılan bu proje sayesinde 350 kadına, 350 aileye dokunuldu, doğal bitki örücülüğü yapan kadınların ördüğü cimemler 20-30’lu yaşlarda ki kadınların nesillerine geçti. 4000 adet çantanın yapımı için ortalama 7 ton buğday ve 40 dönüm tarla hasadına denk gelen bir buğday tüketimi oldu ve hepsi geri dönüştürüldü. 

Hatay’da bulunan buğday tarlalarından toplanan sap buğdayların el emeğiyle örülmesiyle elde edilen özel çantalar deprem bölgesindeki Hazek Kadın Kooperatifi’nin zanaatkarlık gücünü gösterme imkanı sağlarken, bu proje adına 4000 adet çanta üretildi.

Anadolu kültüründen ilham alan ve markası “ASLI FILINTA”nın kalbini kolektif fayda ve sahici sürdürülebilirlik etrafında konumlandıran tasarımcı Aslı Filinta kültürümüzün değerlerini ileri dönüştürerek  yaşatmak ve kadın el emeği konusunda farkındalık yaratmak için çalışıyor . Aslı Filinta, SkinCeuticals ve Hazek Kadın Kooperatifi iş birliğinde hayata geçirilen bu projeyi şu sözleri ile anlattı: “Anadolu’nun geleneksel el işçiliğini ve değerlerini, yaşadığımız çağın ihtiyaçlarına karşılık gelecek şekilde kullanılır hale dönüştürürken; tasarımın gücünü kullanan bir işbirliği bu. Daha fikir aşamasındayken fayda yaratmaya odaklanmış, kadını ve el emeğini desteklerken, doğal malzemelerle sahici sürdürülebilirliğe dokunan bir birliktelik. Kök boya ile renklendirilen hakiki buğday sapı örücülüğü ile meydana getirilen Cimemler, Hazek Kadın Kooperatifi çatısı altında Antakyalı kadınlar tarafından çantalara dönüşüyor. Geleneği geleceğe taşırken; değerlerimize ve birbirimize sahip çıktığımız gönül çarptıran bir proje bu. Dönüşümün, değer yaratmanın ve bir olmanın sonsuz seçeneklerinden biri bu. Elden ele, kalpten kalbe dokunarak biz olmanın çağını hep birlikte başlatacağız. Bu projenin bir parçası olan bütün paydaşlarımıza gönülden teşekkürlerimizle.”

SkinCeuticals Marka Lideri Melis Şahin projeye duyduğu güveni ve hislerini şu şekilde açıkladı: SkinCeuticals 35 yılı aşkın süredir 50’den fazla klinik çalışmayla yüksek performanslı ve kanıta dayalı patentli ürünleri ile kendi versiyonunu en iyisini dönüşmek isteyen tüketicilerimize buluşuyor. 10.000’den fazla dermatoloji ve plastik cerrahi kliğinde estetik işlemler ve işlemlerden sonra evde profesyonel bakıma devam eden sürdürülebilir bir fayda sağlıyoruz. Bugün 15 yılı aşkın süredir tutkuyla markaya bağlı tüketiciler yaratabildiğimizi görüyoruz. Bu noktada büyük bir değer yarattığımızı marka vadimizle çıtayı çok yukarıya taşıdığımızı farkındayız. Yaşadığımız depremin ardından   ülkemiz için nasıl faydalı bir iş yapabiliriz konusunu çok düşündük ve yarattığımız marka değeri ile kol kola girecek ‘kolektif fayda’ kavramı üzerine bir süre çalıştık. Bu noktada yollarımız ilhamını Anadolu’dan ve kadının gücünden alan tasarımcı Aslı Filinta ile kesişti. Aslı Filinta’nın ileri dönüşüme öncülük ettiği ve sürdürülebilirlik üzerine yaptığı çalışmaları keyifle takip ediyorduk. Biz kendin olmanın gücüne inanıyoruz. Bizim hayalimiz dönüşümü başlatmak ve bu gücü daha büyük bir değere dönüştürebilmekti. Bugün belki de artık kullanılmayan bir geleneğin hayatımıza bir şekilde yeniden girmesini ve kadınlarımızın gücünü keşfetmelerini, farklı yaratımlarla gelecek nesillere aktarmalarına destek olacak bu projeyi geliştirdik. Anadolu’ya, kadına, el emeğine, doğal malzemelerin kullanımı ile sürdürülebilirliğe dikkat çeken bu ileri dönüşüm hikayesinde beraber olduğumuz için çok mutluyuz..”

  Hazek Kadın Kooperatif Başkanı Leyla Ayvazoğlu ise: “2019 yılı sonlarında kurulan HAZEK tamamen dezavantajlı kadınlardan oluşan ve üretim yapmak isteyen ancak pazar bulamayan kadınlara hizmet etmek amacıyla kurulmuştur. Türkiye’nin en uç noktasında bu şehirde yaşayan herkesin evinde bulunan ürünleri yalnızca hediyeleşmek amacıyla kullanan kadınlar artık ürettiklerinin satışını ve pazarlamasını yapabilecek bir ortam bulabilmekteler. Hazek Kadın Kooperatifi olarak bizler Altınöz’ünde üretilen kültürel miras olan şehrin değer ve dinamiklerini ön plana çıkarıp üretim yoluyla Türkiye’nin dört bir yanına şehrimizi tanıtmak istiyoruz. yeniden hayat bulan Cimemimizin nesiller boyu üretime devam etmesini gönülden arzuluyoruz.” cümleleri ile projeden duyduğu mutluluğu aktardı.

 

Tags: