Her kıtadan sanatçılar, İstanbul Piyano Festivali’nde bir araya geldi

Her kıtadan sanatçılar, İstanbul Piyano Festivali’nde bir araya geldi

Amerika ve Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye gelen piyanistlerin sanatseverlerle buluştuğu İstanbul Piyano Festivali sona erdi. Festival kapsamında yapılan yarışmada Special Prize ödülünü Çin’den Shuaiting Li, Zhang Jing ve Türkiye’den Emre Özdemir paylaştı.

İstanbul, 31 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında piyano tınılarıyla dolu günler yaşadı. Uzak Doğu ve Amerika’dan gelen 40 piyanistin katılımıyla Bahçeşehir Üniversitesi Pera Sahne’de gerçekleşen İstanbul Piyano Festivali’nde genç katılımcılar deneyimli piyanistlerle buluştu. Hem usta piyanistler hem de yarışmacıların konser verdiği etkinlik, sanatseverler tarafından ilgiyle takip edildi. Piyano performansında özgüven ve yeterliliğin öneminin vurgulandığı festivale her yaş ve seviyeden öğrenci katıldı. Yarışma sonunda Steinway ödülü kazanan katılımcılar önümüzdeki yıl ABD, Asya ve Türkiye’de konser verme olanağı elde etti. Steinway Prize Junior division kategorisinde Ethan Lim ve Shaoming Quan ödülün sahibi oldu. Steinway Prize Senior division kategorisinde Raymond Chan, Jaemo Ku ve Haydn Sonata ödülü paylaştı. Special Prize ödülünü ise Saint-Saëns / Liszt: Danse Macabre S.555 performansıyla Shuaiting Li, Respighi 6 Eser (I,II,III)isimli performansıyla Zhang Jing, Scriabin Dördüncü Sonat performansıyla Emre Özdemir kazandı.

Bahçeşehir Üniversitesi desteği ve ev sahipliğinde gerçekleşen festival, Hong Kong Baptist Üniversitesi Öğretim Üyesi Yoonie Han ve Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuvarı Müzik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hyun Sook Tekin'in eş sanat yönetmenliğinde düzenlendi. Prof. Dr. Hyun Sook etkinliğe ilişkin şu sözleri dile getirdi: “Uluslararası ölçekte gerçekleşen festivalde farklı kültür ve deneyim geçmişi olan öğrenci ve eğitmenlerimizi ağırladık, böylelikle öğrencilerimize yeni bakış açısı ve düşünce yapısını geliştirmesini sağlayan yeni arkadaşlıklar edinebileceği bir ortam sunmuş olduk. Yarışmaya uzun süre boyunca hazırlanan katılımcılarımızın festival boyunca sergilediği performans, bizlerin ve İstanbul klasik müzik severlerinin istediği yüksek kalitede değerli müziğe ulaşmasını sağladı. İstanbul’un ilki olan, Steinway gibi bir dünya lideriyle ortak çalışarak geliştirdiğimiz klasik müzik piyano festivalimizden böyle sonuçlar elde etmekten gurur duyduk. Festivalin ülkemize ve Bahçeşehir Üniversitesine katkı sağladığını düşünmek aynı zamanda bizi mutlu kılıyor.”

Festivali gelecek sene de sürdürmek istediklerini söyleyen Prof. Sook sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sene boyunca gerek lojistik gerek organizasyon bağlamında edindiğimiz deneyimi kullanarak, festivalin özünün korunduğu daha zengin bir piyano festivalini, gelecek sene de sanatseverlere sunmayı çok istiyoruz. Umuyoruz ki bunu ortak düşünce yapısında olduğumuz kurumlarla, Türkiye’nin her yerinde ve bütün dünyada isim duyuracak önemli bir festival olmak vizyonunda ilerleyerek gerçekleştiririz. Son olarak festival ödüllerimizi kazanan yetenekli genç piyanistlerimiz için sunacağımız konser imkanları sene boyunca devam edecek.”

Tags: