Borusan Contemporary’de bilim ve tarih disiplinleri kesişiminde, görsel ve düşünsel yeni deneyimler

Borusan Contemporary’de bilim ve tarih disiplinleri kesişiminde, görsel ve düşünsel yeni deneyimler

Borusan Contemporary’de bilim ve tarih disiplinleri
kesişiminde, görsel ve düşünsel yeni deneyimler  

Güncel sanatın önemli isimlerinden Mat Collishaw’u,

Alice Sharp küratörlüğündeki geçici sergi programı kapsamında

Aritmi ile ağırlayan Borusan Contemporary’nin koleksiyon seçkisi ise

Dijital Mitolojiler başlığı altında 

Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan 61 yapıtı izleyiciyle buluşturuyor.

Sergiler, 16 Eylül 2023 - 18 Ağustos 2024 tarihleri arasında 

Perili Köşk’te ziyaret edilebilecek.

 

Borusan Contemporary, yeni kültür sanat sezonu için hazırladığı sergilerle,  sanatseverleri çok katmanlı bir sanat deneyimine davet ediyor. 

 

90’li yılların sonundan bu yana sürdürdüğü sanat pratiğiyle, güncel sanata yön veren akımlar içerisinde anılan Britanyalı sanatçı Mat Collishaw, yeni solo sergisi Aritmi ile, sanat, bilim ve tarih disiplinlerinin perspektifinden önermeleri, yapay zekâ teknolojileriyle birleştiriyor. Sanat ve bilim alanından iki önemli isim olan Albrecht Dürer ve Ernst Haeckel’ın çalışmalarını referans alan Collishaw, doğanın bozulmakta olan ritmini görselleştiriyor. Aritmi, Dürer gibi Rönesans sanatçılarının dünyaya olan bakışımızı geliştirmek için son derece önemli olduğuna inandıkları ampirik yöntem ve doğa gözlemi kavramlarını gündeme getiriyor. Tıpkı Dürer gibi, Collishaw da yaklaşmakta olan felaketle ilgileniyor.

 

Sergi kapsamında sergilenen Sonuna Dek başlıklı video çalışması, 19. yüzyılın kolonyal dünyasında bitkilerin denizaşırı taşınmasını sağlayan ve bir terraryum formu olan Wardian Kutuları’ndan yola çıkıyor. Samuel Barber’ın Adagio For Strings eseri eşliğinde akan videoda doğanın yıkımı ve yeniden canlanışı dramatik bir biçimde birbirini izliyor.  

 

Melez Gücü animasyon videosu ise doğa/kültür ikiliğini ele alırken, vahşi yaşamın Londra Ulusal Galerisi’ni, dolayısıyla insanın doğaya alternatif olarak ürettiği “kültürü” ele geçirişini çarpıcı bir biçimde görselleştiriyor.  

  

Tags: