SANATLA TANIŞAN ÇOCUKLAR DAHA MUTLU

SANATLA  TANIŞAN  ÇOCUKLAR  DAHA MUTLU

SANATLA TANIŞAN ÇOCUKLAR DAHA MUTLU

“Gelişim çağındaki çocuklar için, gelişimlerinde fiziksel süreçlerin dışında yaratıcılık ve yeteneklerin gelişmesinde sanat eğitimi gereklidir.”

Çocuklarda sanat eğitimi her şeyden önce çocukların olumlu bir aktivite ile kendilerini gerçekleştirmesine önem vermesi, daha mutlu bireyler olması için büyük önem taşır.

Sanat insanın yalnızca aklına değil yüreğine de seslendiği için her alanda uygulanmakta ve çocukların gelişim aşamalarına uygun olarak verildiği takdirde hayatlarında önemli yer tutan bir unsurdur. Gelişim çağındaki çocuklar için, gelişimlerinde fiziksel süreçlerin dışında yaratıcılık ve yeteneklerin gelişmesinde sanat eğitimi gereklidir.

Çocukların zihinsel süreçlerini soyut olarak ifade eden resimler, özellikle çocukların tanınmasında da önemli yer tutmaktadır. Çocukların erken yıllarda, yaratıcılık ve estetik duygularının desteklenmesi ileri ki yıllarda yaratıcı, üretken ve çevrelerindeki güzellikleri algılayan bireyler olmaları açısından önemlidir. Çocuğun resim derslerini aldığı en önemli dönem okul öncesi ve ilkokul dönemleridir. Bu dönemlerde keşfedilen ilgi daha sonra ki dönemlerde yeteneğe dönüşebilmektedir.

 

Çocuklar bu dersler sayesinde, kendisini tanımlayarak, ortamı tanır, çizdiği resimlerle kendisini çevresine kanıtlamaya çalışır. Resim eğitimi, sadece bireylerin güzel resim yapmalarını amaçlamaz, bunun yanı sıra bu eğitim çocukların yaratıcılıklarının geliştirilmesini, karşılaştıkları sorunları farklı şekilde çözümlemelerini öğrenmeleri de amaçlanır. Benzer şekilde bireylerin yeteneğinin geliştirilmesi, yaratıcı, kendine güveni olan, sanatsal okuryazarlığa sahip, estetik beğeni düzeyi yüksek gençler yetiştirilmesi de sanat eğitiminin önemli amaçları arasındadır.

Çocuğun çok yönlü ve farklı yeteneklerinin gelişmesine fırsat sunan sanat eğitimi ile çocuklar, yapıcı, yaratıcı etkinliklerle sorumluluk duygusu da kazandırır. Bu şekilde hayata hazır hale gelen çocuklar, sanat eğitimi ile hayattan zevk almanın farklı yolunu da anlayabilirler. Sonuç olarak sanat, eğitimin ve yaşamın içindedir. Sanat dersleri sadece sanat eğitimiyle sınırlı kalmaz. Doğa ile insan arasındaki ilişkileri tanır, yaşamın zenginliğini görerek kişisel bütünlüğünü ve özgüvenini kazandıran vazgeçilmez bir unsurdur. Sanat eğitimi bireyin bilişsel işlem etkinliklerini artırarak düşünme becerilerini geliştirmektedir. Düşünebilen, problem çözebilen insanlar bulundukları çağa uyum sağlayarak, problemleri estetik açıdan da değerlendirme olanağı bulurlar.

Öğrencilerin gelişim dönemlerine uygun ve ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda seçilen uygulamalar ile görsel sanatlar dersinin kazanımları için öğrenci ve öğretmen iletişim içinde olmalıdır. Bu süreçte öğretmen, her öğrenci ve ürünü dikkate almalı, öğrencileri süreç içerisinde desteklemeli, gözlemlemelidir. Öğrencilerin sürece istekle katılmalarının sağlanmasında onları motive etmelidir. Süreç içerisinde öğrencilerin görüşleri alınmalı ve geri bildirimler anındaverilmesi önemlidir.

Çocukların resim dersinde ortaya çıkardıkları her bir sanat eseri, onların başarma duygusunu tatmalarını, rahatlamalarını, motivasyonlarını artırmalarını ve sosyal becerilerini geliştirmelerini desteklemektedir. Ayrıca çocuk resim eğitimlerinde geçirdikleri her bir vakit, streslerini azaltmakta ve özgüvenlerini artırmaktadır. Resim sanatıyla daha yakından ilgilenmeye başlayan her çocuk, sanatçılara, sanat eserlerine ve sanatın farklı dallarına da ilgi ve heyecan duymaya başlamaktadır.

Bu da çocukların, erken dönemde sanat ve kültür dolu bir temel inşa etmelerine, geleceğe en iyi şekilde hazırlanmalarına ve kültürel faaliyetlere karşı kalıcı bir yakınlık oluşturmalarına yardımcı olmaktadır. Çocukları insanlara, doğaya ve dünyaya bağlayan çocuk resim eğitimleri, yaşamlarındaki yorucu ders ve sınav temposunda da harika bir gevşeme, ödül ve nefes alma imkanı sunmaktadır.

 

 

Tags: