Hikayenin başladığı yeri herkes hatırlasın

Hikayenin başladığı yeri herkes hatırlasın

Yüzyıllardır gizemli ve merak uyandıran bir bölge olmuştur Mezopotamya. Yerleşik hayatın başlangıcı, yazının ve paranın ilk kullanımı, devlet fikrinin çıktığı bir bölge olmasının yanında, günümüzde mutfaklarda kullandığımız birçok ürünün ilk görüldüğü ve kültüre alındığı bölgedir.

Gastronomi dünya aşçılık tarihi ve dünya tarihinde peynir, yaklaşık 8000 yıl öncesine, hayvancılığın başlangıcına dayanır. İlk peynir çeşitlerinin sütü saklamak, korumak amacıyla tesadüfen keşfedildiği düşünülür.

“UDMA SÜTÜN UYANMASIDIR”

Udma, Yazılı Tarihte Türkçe Eserlerin atası olan Dîvânu Lugâti't-Türk’te peynirin sütün uyutularak üretildiğine gönderme yapan ilk adıdır. Türkçemizin en kök eserlerinden birinde peynir ilk “Udıtma / Udma” yani uyutma olarak geçer.

Peynir dünya çapında farklı kültürlerin mutfağında önemli bir yere sahiptir. Her ülkenin kendine özgü peynir çeşitleri vardır ve bu peynirler, o ülkenin gastronomik kimliğini yansıtır. Kültür kimliktir, bizi anlatan çok önemli bir gelenektir. Değerlerimizi koruyup yaşatmanın dışında anlatmak, duyurmak da yine bizlerin görevidir.

Türkiye’de yoğun bir peynir çeşitliliği olmasına rağmen özellikli peynir turizm rotaları oluşturulmamıştır. Fransa’da ve İtalya’da var olan peynir gezileri sayesinde bölgesel kalkınma, tanınırlık ve sürdürülebilir tarım faaliyetleri hız kazanmıştır. Bu faaliyetlerin hem süt endüstrisine hem de turizm endüstrisine büyük katkılar sağladığı bilinmektedir. Bizim hedefimiz evrensel değerlerimizi insanlığın hizmetine sunmak, paylaşımını sağlamak yarınlara kalıcı miraslar bırakmaktır.

DÜNYANIN YEMEĞİ, TATLISI, BÖREĞİ, HELVASI VE KEBABI OLAN TEK PEYNİRİ: ANTEP PEYNİRİ

Bahar aylarında keçi veya koyun sütünden ya da karıştırılarak kendine has bir teknikle yapılır. Sofrada pekçok şekilde kullanıldığı için tuzlu ve tuzsuz olarak farklı metotlarla hazırlanıp saklanır. Sofraya da belli bir rütielle servis edilir. Yenileceği vakit, suda bekleyen peynirden 2-3 yumru alırsınız ve ince ince dilimleyip sıcak su eklersinir üzerine. Ilk eklediğiniz su peynirin o aşırı tuzunu alır ve biraz yumuşatır. O suyu döker tekrar biraz sıcak su ekleyip sofraya bırakırsınız. Her dilimi ağznıza attığınızda yumuşak bir süt drajesini ısırdığınız hissini veren bir ses duyarsınız … Anlarsınız ki peynir tam kıvamında.

Genellikle keçi, koyun veya inek sütünden yapılır. İnek sütü kullanıldığında daha yumuşak bir dokuya sahip olurken, keçi sütü kullanıldığında daha yoğun ve lezzetli olur. Antep Peyniri, uzun süre olgunlaştırılarak yapıldığı için zengin bir tat ve aroma profiline sahiptir. Gaziantep’in 2015 yılında başlayan UNESCO süreci ve gastronomi macerası ile Antep peyniri de 2017 yılında coğrafi işareti alınarak tescillenmiştir.

GAZİANTEP’TE SÜRDÜRÜLEBİLİR GASTRONOMİYE HİZMET

UDMA bir müze olarak, başta Gaziantep peynirinin en saf örneklerini, yapım aşamalarını, saklanma, sunum tekniklerini deneyimle öğretirken, geçmişten bugüne peynir yapımını kullanılan doğal mayalarla, artık kulanılmayan peynir yapım ekipmanları ile alışılagelmiş peynir yapımı algısını değiştirken  Antep peynirin de yapım tekniklerini atölye çalışmaları aracılığıyla öğreten, uygun maya ve malzemelerin  aynı zamanda satıldığı ve örnek peynir yemeklerinin sunulduğu bir restoran eklentisiyle ed zenginleşmektedir.

Udma Gaziantep lezzet rotasının kalbinde 400 yıllık ‘’Eski Hamam’’ içinde hamamnın tarihi ruhuna yakışan akan mimarisi ve eşşsiz peynirleriyle hizmet vermektedir.

Mezopotamya’nın mufağında uyanan peynirin, dünya mutfaklarında yankı yaratması için artık herşey hazır.

Tags: