Emzirme Deneyiminin Sorunsuz Hali Nasil Olmali?

Emzirme Deneyiminin Sorunsuz Hali Nasil Olmali?

‘‘Bilmeniz Gerekenler’’

Emzirmek dünyanın en keyifli, en eşsiz zamanlarından biridir. Emzirmek sadece bebeğin karnını doyurmak değil, bebeğin anne karnında geçirdiği zamanın devamı gibi, güvenli bağlanmak için...
Merak etmeyin bebeğiniz kucağınıza alışmaz o zaten size alışık. İzin verin yavaş yavaş dünyaya da alışsın.

Emzi̇ri̇rken ağrı olması normal mi̇?

Emzirmek ağrılı bir süreç değildir. Bebeği kucağınıza doğru konumlandırdığınız zaman yanlış emzirme ihtimaliniz yok. Bebeğinizin karnı sizin karnınıza tamamen dönük olmalıdır. Bebeğin çenesi memenizin altına tamamen yapışmalıdır. Memenin ucunu bebeğin burun hizasından aşağıya doğru kaydırarak dilinin üzerine yerleştirmelisiniz.

Bebek emerken ses çıkarmamalıdır. Yanakları dolgun olmalı,
içe çökmemelidir.
Emzirirken ağrı olmamalıdır, ilk günler çok emmeden kaynaklı hassasiyet olabilir ama bu giderek azalması gereken bir durumdur.

Memeyi bebeğin ağzından çıkardığınızda meme ucu yuvarlak şekli bozulmamış olmalıdır.
Meme ucu eğer sivrileşmiş
(yeni ruj şekli) ise bebeğiniz meme ucunuzu çiğnemiştir.

Memenin areolasının (kahverengi kısmı) 4/3 ü bebeğin ağzına yerleşmiş olmalı. Bebek memedeki sütü aktif çıkarabilmesi için, meme ucu yarası olmaması için doğru konumlandırma çok önemlidir.

Doğru emzirdiğiniz sürece meme ucunuz asla yara olmaz.

Doğumdan ne kadar süre sonra süt geli̇r?

Doğumdan hemen sonra sütünüz gelir. Plasenta vücuttan ayrıldığı andan itibaren, memelerde hazır bekleyen süt, bebeğin ağzı memeyle buluştuğu anda oksitosin refleksiyle memeden süt çıkışı başlar.

Sezaryen doğumdan sonra 3 gün süt gelmez algısı tamamen kültürel baskıdır, doğru değildir.

Doğumdan hemen sonra gelen sarı süt yani ‘kolostrum’ bebeğin ilk aşısı değerinde çok kıymetlidir. Bazen anneler beyaz renk bir süt beklentisi içerisinde olurlar ve bu gelen sarı sütten tatmin olmayarak ‘hala sütüm gelmedi’ düşüncesiyle mama takviyesi yaparlar.

Merak etmeyin kolostrum bebeğinizin ihtiyacı kadar üretilir.

Bebeği̇mi̇n doyup doymadığını nasıl anlayacağım?

Bebeğimizin doyup doymadığını çişli bezinden takip ederiz. Doğumdan sonraki ilk 24 saat içerisinde en az 1 çişli ve kakalı bez almalısınız. 2. gün min iki çişli ve kakalı bez, 3. gün min üç çişli ve kakalı bez. 4. günden sonra her gün 1 yumurta ağırlığında min 4-5 çişli bez alıyorsanız bebeğiniz doyuyor demektir.
Bebekler ilk üç ay oral dönemdelerdir. Sürekli emmek isterler bu her zaman aç olduğu anlamına gelmez. Bu sebeple sütünüz yetmiyor endişesiyle ezbere mama başlamadan önce çişli bezlerini sayalım.

Bebek her memeyi̇ kaç daki̇ka emmeli̇?

Emzirmek matematiksel bir eylem değildir. Bebek bir memeyi aktif emerse maksimum (ortalama) 10 dakikada karnını doyurur.
Eğer uyuklayarak emiyorsa yarım saatte karnını doyuramaz. Çünkü anne sütü çok büyük bir

hızla sindirilir. İlk günler bebeklerin çenesi güçlenene kadar, memeye doğru kenetlenmekte uzmanlaşana kadar sabırla pratik yapmaya devam etmeliyiz. Burada dikkat etmemiz gereken tek şey, bebek bir memeyi boşaltmadan diğer memeye geçmemeliyiz.

Sarılık olmaması i̇çi̇n ne yapmalıyım?

Sadece emzirin. Anne sütü kana daha hızlı karışır ve sarılığı daha hızlı düşürür. (Anne sütü kana 90 dakikada karışır, mama 3 saatte karışır. Siz karar verin) Bebeğiniz sütünüz yetmediği için sarılık olmaz, uyuklayarak emdiği için karnını tam doyuramadığı için sarılık olur. Biz de bu sebeple ilk günler emzirdikten sonra sütümüzü kaşığa sağarak takviye yaparsak bu süreci daha kolay atlatırız. Emzirmeyle ilgili sorun yaşadığınızı fark ettiğiniz an vakit kaybetmeden destek alın.

Eyvah! Memeleri̇m yumuşadı!

Doğumdan sonraki bir kaç gün içinde başlayan geçiş sütü (kontrolsüz süt üretimi dönemi) ortalama 3 hafta kadar devam eder. Bu dönemde memeleriniz çok şişer. Bebek memeyi boşaltamaz. Zaman geçtikçe memeler depolama konusunda akıllanır. Bebeğin ihtiyacı kadar üretilmeye başlar. Pek çok anne
bu durumu süt üretiminde düşüş olarak algılar. Bu dönemde dikkat etmeniz gereken şey, memeler dolduğunda, size rahatsızlık verdiğinde sağım yapmalısınız. Sağımı rahatlayana kadar yapmanız yeterli.

 

 

Tags: