“Bahar Nezlesine Dikkat !’’

“Bahar Nezlesine Dikkat !’’

Sevgili anne babalar! Bahar nezlesi olan bir çocuğunuz varsa havanın ısınmaya, ağaçların çiçek açmaya başladığı bahar mevsimi siz ve çocuğunuz için ızdıraba dönüşebilir. Bu hastalık çocukların açık hava etkinliklerine katılmasını engellediği gibi, uykusuzluk, sinirlilik, okul başarısında düşme, konsantrasyon problemleri gibi şikayeleri de beraberinde getirir. Yani çocuğunuzun hayatını doğrudan etkiler. Bu yüzden doğru tanı konup doğru tedavi edilmesi önemlidir.

Bahar nezlesi (alerjik rinit) ya da saman nezlesi olarak adlandırılan durum çocuklarda en sık görülen alerjik hastalıklardan biridir. Solunum yolu enfeksiyonları ile karıştırılıp gereksiz antibiyotik kullanımına sebep olabildiği için ayrımının yapılması çok önemlidir. Mikropların neden olduğu bir hastalık değil, burun içerisini kaplayan mukozanın çeşitli alerjenlerle uyarıldığı, bunun sonucunda burun akıntısı, tıkanıklık, kaşıntı ve hapşırma gibi şikayetlerin ortaya çıktığı bir durumdur.

Bahar nezlesinin en önemli sebebi genetik kalıtımdır. Aile öyküsü olan çocuklarda bahar nezlesi görülme olasılığı daha yüksektir. Yani bir çocuğun anne, baba veya birinci derece akrabalarında bahar nezlesi varsa o çocukta da hastalık görülme ihtimali artmış demektir. Ancak tek sebep genetik değildir, çevresel faktörler de tetikleyici olabilir. Sigara dumanına maruziyet, hava kirliliği, sık antibiyotik kullanımı, endüstriyel beslenme ürünleri de bahar nezlesi oluşumunu arttırır.

Çocuklarda hastalığa en sık sebep olan alerjik maddeler solunum yoluyla alınanlardır. Polenler ve ev tozu akarları başta olmak üzere, hayvan tüyleri, küf, hamam böceği, parfüm gibi maddeler alerjiyi tetiklerler.

Alerjik rinitin en önemli bulguları burunda kaşınma, akıntı, gözlerde yaşarma ve hapşırmadır. Burun akıntısının devamlı olması uzun süren öksürüklere neden olabilir. Geceleri ağzı
açık uyuma, horlama da belirtiler arasındadır. Bu çocuklar rahat uyuyamadıkları için gündüz yorgun olabilirler. Sık sık burunlarını kaşıdıkları için burun üzerinde yatay bir çizgi oluşur, bu çizgiye alerjik selam denir. Burun tıkanıklığı nedeniyle orta kulakta sıvı birikimi olabilir, hatta ağır vakalarda bu sıvı birikimi işitme kaybına bile neden olur. Ağızdan nefes aldıkları için boğaz enfeksiyonuna açıktırlar. Alt göz kapaklarında koyulaşma görülebilir.

Hastalığa bahar nezlesi denmesinin sebebi polenlerin bahar aylarında ortaya çıkıp bulgulara sebep olmasıdır. Ancak ev
tozu akarı veya hayvan tüyü gibi maddelere hassasiyeti olan çocuklarda belirtiler yıl boyu görülebilir. Bu yüzden alerjik rinitin sadece bahar aylarında görüldüğünü düşünmek yanlıştır.

Bahar nezlesinin teşhisi iyi bir öykü ve fiziki muayene ile konur. Alerji testleri de tanıda yardımcıdır; fakat altın standart değildir. Ciltten veya kandan alerji testi yapılabilir. Bu testlerde pozitif sonuç olması bize çocuğun neye karşı alerjisi olduğunu gösterir. Ancak alerji testinde hiçbir alerjen saptanamaması çocukta alerji olmadığını göstermez, yani tanıyı dışlamaz.

Öykü bizim için daha önemlidir.

Tedavinin esasını alerjen maddeden uzak durmak oluşturur. Atak anlarında antihistaminik ilaç kullanmak çocuğu rahatlatır, alerji alevlenmesini söndürür. Burun tıkanıklığı için doktor kontrolünde burun spreyleri kullanılabilir. Alerji uzmanları tarafından yapılabilen aşı tedavisi (immunoterapi) de uygun çocuklarda tedavi seçenekleri arasındadır. Aşı tedavisi uzun süren (bazen birkaç yıl) bir tedavi olduğundan disiplin ve sabır gerektirir; ancak çoğunlukla kesin çözümdür.

Aşı tedavisini sadece alerji uzmanları uygulamalıdır.

Polen alerjisi olan bir çocuğunuz varsa alerjenden korumak için maske, geniş kenarlı şapka ve büyük güneş gözlüklerinden faydalanılabilir. Polen yoğunluğunun fazla olduğu günlerde çocuk eve geldiğinde hemen üstü değiştirilmeli ve banyo yaptırılmalıdır. Havada polenin en çok bulunduğu sabahın erken saatlerinde ve akşam saatlerinde pencereler kapalı tutulmalıdır. Çocuğunuzun yanında çimleri biçmek, yaprakları temizlemek gibi aktivitelerden kaçınılmalıdır.
Evde taze çiçek bulundurmak, peluş oyuncaklar, yünler, toz tutan halılar da alerjik riniti olan çocuklar için
risk oluşturmaktadır.

 

Tags: