Nedir bu üçüncü büyük azı dişi?

Nedir bu üçüncü büyük azı dişi?

3.büyük azı dişi halk arasında 20’lik diş diye tabir edilir. Çenelerde en arkadan gelen, genellikle 17-30 yaşları arasında çıkan ya da çıkmaya çalışan, birçok kişiye ağrılı bir süreç yaşatan diştir. Total protez kullanan(tüm diş eksikliği olan) hastalarda çene kemiği kaybına bağlı olarak çok ileri yaşlarda dahi sürdüğü gözlemlenmiştir.

3.büyük azı dişinin çıktığı nasıl anlaşılır?

Her çenede iki büyük azı bulunur. Bunların arkasından gelen diş 3.büyük azı yanı 8 numaralı diştir. Çıkarken bazı insanlarda ciddi çene, diş, çene eklemi hatta kulak ağrılarına neden olabilir. Eğer çene de yeterli yer varsa hafif ağrılarla atlatılabilir. Ancak mutlaka bir diş hekimine gidip panaromik film çektirip muayene olmak gerekir. Dişin hangi pozisyonda olduğu, kendiliğinden sürüp süremeyeceği ya da cerrahi bir işleme ihtiyaç olup olmadığı değerlendirilmelidir.

Hangi durumlardaçektirmemiz gerekir?

20’lik diş bazı sıkıntılar doğurabildiği için çekilmesi gerekebilir. Başlıca şu nedenler sıralanabilir.

Çürük 

20’lik dişler tam ya da yarı sürmüş olabilirler ve temizlenmesi en zor bölgede oldukları için çürüyebilirler. Çürüyen diş apse yapabilir, kırılabilir ya da temizlenmediği için yanındaki dişi de etkileyebilir. Ciddi ağrılara sebep olduğu ve fokal enfeksiyon odağı oluşturmaması için çekilmesi gerekir.

Kist

Gömülü dişler bazen kist oluşmasına neden olabilirler. Kistler çenede genişleme, kemik kaybı ve diğer dişlerin yer değiştirmesine sebep olabilirler. Ciddi kemik kayıplarında mandibula kırıklarına bile sebebiyet verebilirler. Böyle durumlarda da cerrahi işlem ve uygun yöntem ile kist ve 20’lik dişin alınması gerekmektedir.

Perikronit

Yarı sürmüş 3.büyük azı dişlerinde diş eti kapak gibi açılır. O açıklıktan gıda artıkları, tükürükler, bakteriler içeri girerek orada iltihaplanmaya neden olur. Çenede ciddi ağrılara hatta trismus (ağız açamama)durumuna neden olabilir.

Ortodontik sebepler

Çenede yeterli yer olmadığında 20’lik dişler sürerken baskı yaparlar. Önlerdeki dişlerin çapraşıklaşmasına neden olabilirler. Ya da ortodonti tedavisi öncesinde tekrar dişlerin sıralaması bozulmasın(relaps olmasın) diye dişi çeneden uzaklaştırmak gerekir.

Hangi durumlarda ağızda kalabilir?

Diğer dişler gibi çiğneme yapabilecek doğru oklüzyonda sürdüğünde, alt veya üst çenede karşısında fonksiyon gören diş varsa ve hastanın hijyen sağlayabileceği konumda ise ağızda kalması uygundur.

Çekilirken sizleri neler bekliyor?

3.büyük azı dişleri gömülü, yarı gömülü ve sürmüş dişler seklinde ayırabiliriz.

Gömülü dişlerde; dişin kronu ve kökü tamamen kemiğin altında ya da dişin kronu diş etinin tamamen altında olabilir. Bunlar cerrahi işlem gerektirir.

Yarı gömülü dişlerde; dişin bir kısmı ağız içinde görünür bir kısmı ise diş etinin altındadır. Cerrahi işlem ile alınması gerekir.

Tam sürmüş dişlerde; diş tamamen çıkmıştır. Uygun teknik ile cerrahi işleme gerek kalmadan alınabilir.

Tags: