Piyano eğitimi çocukların hayatında unutulmaz bir melodi başlatmanın ilk adımı olabilir

Piyano eğitimi çocukların hayatında unutulmaz bir melodi başlatmanın ilk adımı olabilir

Piyano çalmaya erken yas, ta başlayan çocukların analitik düs, ünme ve matematik yetenekleri gelis,ir, hafızaları güçlenir.

Sevgili Renata, bize kendinizden bahseder misiniz?

İsmim Renata Popovych-Çavdar. 1983 yılında Ukrayna’da doğdum. İki kardeşli, ekonomist bir anne ile mühendis bir babanın kızı olarak dünyaya geldim.
Kreş eğitimimde uygulanan yetenek sınavları sonucunda VYNOGRADYV Çocuk Sanat Okulunu kazandım. Bu okulda 8 yıl eğitim aldıktan sonra lise hayatımı UJİHORDD Devlet Müzik Lisesinde tamamladım. Girdiğim sınavlar sonucunda KİEV Ulusal Sanat ve Kültür Üniversitesi’nde okuma hakkı kazandım. Üniversite okurken aynı zamanda müzik okullarında piyano öğretmeni olarak çalıştım. 10 sene Teori Öğretmenliği ve Zümre Başkanlığı yaptım.

Evlilik durumundan dolayı Gaziantep’e yerleştim ve 2012 yılından beri piyano eğitimi vermekteyim.

 

Piyano eğitimine kaç yaşında başlanmalıdır? Piyano çalmak çocuklara neler kazandırır?

Çocuklar 4-5 yaşlarında gruplar
halinde müzik hayatına hazırlanmaya başlayabilirler. Hazırlık aşamasında ritim, ses, şarkı söyleme, koordinasyon gibi çalışmalar yapılmalı ve böylece beynin farklı bölümleri harekete geçirilmelidir. Ayrıca bu dönemde her ay bir enstrümanla tanıştırılmalı, canlı olarak çocuklara tattırılmalıdır. Böylelikle çocukların hangi enstrümana yeteneği ve ilgisi olduğu keşfedilmelidir. 7 yaşından itibaren
artık bir alan seçilmeli ve o doğrultuda uzmanlaşılmalıdır.

Piyano çalmaya erken yaşta başlayan çocukların analitik düşünme ve matematik yetenekleri gelişir, hafızaları güçlenir. Beynin sağ ve sol lobu aynı anda harekete geçirilebilir ve beynin kullanım yeteneği artar. Piyano çalmak çocukların konsantrasyon sürelerini artırır, işitsel ve sözel becerilerini geliştirir. Küçük yaşta el-göz koordinasyonu sağlar ve motor kas gelişimini hızlandırır.

 

Çocukların piyanoya yeteneği olduğunu nasıl keşfedebiliriz? Bu konuda okurlarımıza tavsiyeleriniz nelerdir?

Elbetteki bu konuda en büyük çaba ailelerimize düşmektedir. Sabırlı ve araştırmacı olmalılar. Müzik okullarına başvurabilirler ya da uzman öğretmenlerden destek alabilirler. Çocuklarımızın yeteneklerini ve ilgi alanlarını ne kadar erken keşfedersek o kadar şanslı oluruz. Çocuklarımızı bir sahnede, bir enstrüman çalarken dinlediğimizde aldığımız mutluluk

herşeye değecektir. Ayrıca anaokullarında öğretmenlerimize de büyük görevler düşmektedir. Yine aynı şekilde çocuklara ritim, koordinasyon ve kulak çalışmaları yaptırılabilir ve farklı enstrümanlarla temas ettirilerek yetenekleri keşfedilebilir.

 

    

  

.

Sadece yetenek yeterli midir?

Hayır tabii ki. Piyano çalmak disiplin gerektirir. Piyano başlangıçta kolay gibi gelebilir ama en zor enstrümanlardan biridir. Tabiki öncelikle sevmek gerekir. Çünkü çocuk severse, çaba gösterir, emek harcar.

Piyano çalmak sabır ister, hergün

düzenli bir şekilde piyano çalmak için zaman ayırmak gerekir. Örneğin bu süre küçük yaşlarda günde 20-30 dakika iken, 10 yaşından itibaren daha akademik çalışılacağı için günde en az 1 saat zaman ayrılması gerekmektedir. Eğer bir de çocuğumuzun yeteneği var ise işte o zaman erken yaşta

parlaması daha mümkün hale gelir.

Çocuklarımızın yeteneklerini ve ilgi alanlarını ne kadar erken keşfedersek o kadar şanslı oluruz. Çocuklarımızı bir sahnede, bir enstrüman çalarken dinlediğimizde aldığımız mutluluk herşeye değecektir.

Gaziantep’de piyano alanında çok aranılan, beğenilen bir öğretmensiniz. Çünkü sadece piyano dersi değil, yıl içerisinde birçok aktiviteler gerçekleştiriyorsunuz. Bizlere bu etkinliklerinizden bahseder misiniz?

Piyano çok gösterişli ve elit bir sanat dalıdır. Ayrıca piyano sahne işidir. Çocuklarımızın daha iyi gelişmeleri için öncelikle motive olmaları lazım. Sürekli hedeflerinin olması gerekir. Bu hedefler öncelikle kısa vadeli ve minik adımlar ile atılmalı ve git gide yükseltilerek bir üst boyuta, sahneye taşınmalıdır. Biz bu motivasyonu ve özgüveni yıl içerisinde yaptığımız etkinlikler ile sağlıyoruz.

Örneğin:

LCM sınavları
Yurtiçi ve yurtdışı yüzyüze ve online yarışmalar
Piyano festivalleri, özellikle her yıl Çukurova üniversitesi Rhapsody festivaline katılıyoruz
Yıl sonu gösterilerimiz
Cumhuriyet resitallerimiz
Yeni yıla hoşgeldin resitalimiz
Valilik, belediyelerimiz ve derneklerimizin desteği ile çocuklarımız açılış ve resepsiyonlarda sahne almaktadırlar. Ayrıca bazı öğrencilerimiz Genç Yetenek ödüllerine layık görülerek bu gururu önce kendilerine

sonrada bizlere ve ailelerine yaşattılar.
Renata Hocam, çocuklarımız adına size çok teşekkür eder,başarılarınızın devamını dilerim.

Gıarose Kids dergisi yeni sayısında, Piyano eğitimi ile ilgili merak ettiklerinizi ve tüm detayları, duayen hocamız Renata Popovych’e sizler için sorduk. Her sayımızda,şehrimize değer katan ve çocuklarımızın hayatlarına dokunan değerli konu ve konuklarla karşınızda olacağımdan dolayı mutluluk duyuyorum. Keyifli okumalar diliyorum. Sevgilerimle

Tags: