Dar Alanlar için Çocuk Oyun Alanı Nasıl Oluşturulur?

Dar Alanlar için Çocuk Oyun Alanı Nasıl Oluşturulur?

Giarose Kids dergisinin 3.sayısından herkese merhaba. Bu sayımızda hemen hemen çocuk sahibi olan herkesin ilgisini çekecek bir konudan bahsetmek istedim, işte hepimizin işine yarayacak birkaç maddelik mekan tasarımları ile ilgili detaylar.

Oyun oynamak, çocuk gelişiminde çok önemli bir rol oynar. Oynadığı çeşitli oyuncaklar çocukların küçük motor becerilerini, nesne ve canlıları tanımayı, sanatsal yönlerini, bir noktadan

sonra okuma ve algılama becerilerini gelişimine yardımcı olur. Bu nedenle çocuğunuz için evde bir oyun alanı tasarlamanız aslında onun kişisel gelişimine yapılacak bir katkı olarak görülmelidir.

Bunun yanı sıra, farklı oyuncaklar farklı yönlerini geliştireceği için, her çocuk pek çok oyuncağa ihtiyaç duyacaktır.Bu yazımızda küçük alanlarda da çocuğunuz için oyun alanı oluşturmana yönelik önerilerimize yer veriyor olacağız.

 

Zekice Alan Kullanımı Nasıl Olur: Düzenli Olmak

Peluş, plastik, ahşap, kumaş...
Pek çok farklı oyuncakla oynayan çocuklar için oyun alanları bir dağınıklığa sebep olabilir ve bu dağınıklığın içinde oyun oynamak için elbette alanları kalmayabilir.
Bu noktada oyun zamanı geldiğinde bütün oyuncakların aynı anda ortaya çıkması yerine, onları kategorisine

ve oyunlarına göre ayırmak yer anlamında katkı sağlayabilir. Örneğin ahşap blokları, peluşları, arabaları gibi farklı kategorileri farklı çekmece ve kutularda düzenleyerek aslında bir düzen eğitimi de vermiş olursunuz. Oyun alanındaki saklama ve depolama alanlarını da birer oyun haline getirirseniz, her oyundan sonra toplama oyunuyla alanın düzenini sağlamış olursunuz.

Ev Yüzeylerinden Oyun Alanı Oluşturmak

Dar bir alanda oyun için alan tasarlamaya çalışıyorsanız, evi oluşturan elemanlardan da faydalanabilirsiniz. Örneğin evin tavanından oyun oynarken zarar vermeyecek süs veya oyuncaklar sarkıtabilirsiniz. Aynı zamanda tavanda veya duvarda görsel ögeler kullanarak bir hayal köşesi oluşturabilmek mümkün. Bunun yanı sıra duvar ve köşelere raflar, kitaplık, duvara monte oyun alanları tasarlayabilirsiniz. Küçük motor becerilerini geliştirecek şekilde çocuğun döndürebileceği, itebileceği, çekebileceği oyuncakları duvara sabitleyebilirsiniz.

Aynı zamanda günümüzde oldukça popüler olan kara tahta boyasıyla duvarını kaplayarak çocuğunuza dilediğince çizim yapabileceği veya yazı yazabileceği bir alan tanımlayabilirsiniz.

Dar alanda eğlenceli kilimler, minderler veya zemine sabitlenen oyun alanı dekorasyonları kullanarak çocuğunuza verdiğiniz alandan maksimum verim sağlayabilirsiniz.

  

Çok İşlevli Oyuncaklardan Faydalanın

Üzerinde birden fazla oyun oynanabilen masalar, birden farklı şekilde oyunlarla kurgulanabilen oyuncaklar tercih edebilirsiniz. Bu sayede tek bir ürünün kapladığı alanla birden fazla oyun oynanmasına imkân vermiş olacaksınız. Çocukların en doğal oyun alanı olan bahçeler, kimi zaman bir oyun alanı için verimli bir şekilde tasarlanmamış olabilir. Hem bahçenizi verimli kullanmak hem de bir oyun alanı için yer açmak istiyorsanız pratik bazı çözümlere başvurabilirsiniz.

 

Yeriniz Varsa Bahçede Basit Oyun Alanı Oluşturmak

Çocukların en doğal oyun alanı olan bahçeler, kimi zaman bir oyun alanı için verimli bir şekilde tasarlanmamış olabilir. Hem bahçeni verimli kullanmak hem de bir oyun alanı için yer açmak istiyorsan pratik bazı çözümlere başvurabilirsiniz.

Örneğin bahçenizin köşesinde küçük bir kum havuzu için yeriniz varsa hem birçok oyun için fırsat oluşturmuş hem de oyun alanını sınırlandırmış olursunuz. Dilerseniz bahçe duvarlarına

da yapacağınız uygulamalarla bahçenden bir alan kaybetmeden çocuğun için oyun alanı ayırabilirsiniz.

Çocuklarla Sanatı Buluşturmak

Bir oyun alanının çocuklara göre uygun olması için onlara ait bir şeyleri kullanabilirsiniz. Böylece kendilerine ayrılan bu alanda oynayarak etrafı dağıtmamış olurlar. Örneğin bir sticker duvarı oluşturmak veya yaptıkları etkinlikleri asacakları bir pano oluşturmak çocukları oldukça heyecanlandıracaktır.

 

6-18 Aylık Çocuklar İçin Öneriler

Bu dönemdeki çocuklar, küçük
motor becerileri geliştirmek için
büyük bloklar, ses çıkaran ürünler
ve kendilerine zarar vermeyecekleri peluş oyuncaklarla oynamaları gerekmektedir.. Çocuğunuz daha rahat tutabilmesi ve ilgisini çekmesi için büyük tasarlanan bu oyuncakları her

an erişime açık konumlandırmamanız gerekir. Kendine zarar verme

ihtimaline karşın gözetim altında oynaması gereken bu oyuncakları bez çantalarda muhafaza edebilirsiniz.
Aynı zamanda bez çantalara oyuncağa dair görseller asarak veya bastırarak bir görsel hafıza da oluşturabilirsiniz. Çoğunlukla yerde, emekleyerek oyun oynayan bu yaştaki çocuklar için zemin uygulamalarına başvurabilirsiniz. Bunun için yerde zaman geçirebileceği minderler ve çocukların algılarına uygun baskılı halı ile kilimler kullanabilirsiniz.

18 – 36 Aylık Çocuklar İçin Öneriler

Bu dönemdeki çocuklar büyük parçalı ve üç boyutlu yapbozları yapmaya başlarlar. Aynı
şekilde renkler, görseller ve şekiller arasında sınıflandırma yapabilirler. Bu algıyı daha da geliştirmek için farklı renkte görsellerin baskısını alarak bir duvara veya panoya yerleştirebilir ve basit bir oyun alanı tanımlayabilirsiniz.

  

3 - 6 Yaş Aralığındaki Çocuklar İçin Öneriler

Bu dönemdeki çocuklar kendi oyunlarını kurgulamaya, hikayeler oluşturmaya başlarlar. Bunları sesli bir şekilde anlatırlar ve ev içindeki dekorasyon ürünlerini de bu hikayelerle birleştirirler. Bu noktada onlara ilham verip yaratıcı yönlerini geliştirecek şekilde üç boyutlu figürler ve oyuncaklar edinebilirsiniz. Ancak hayal gücü sınır tanımayan çocuklar için bütün ev yerine belirli bir alanı oyun için tanımlamak daha sağlıklı olacaktır.

Bir oyun alanı tasarlarken çocuğunuzun oyuncaklarıyla hikayesini daha da genişletme ihtiyacı duymadan ona yeterli oyun elemanlarını sağlamalısınız. Örneğin bu alan içerisinde raflar, masa, eğimli yüzeyler kullanabilirsiniz.

6 ve Üstü Yaş Aralığındaki Çocuklar İçin Öneriler

Bu dönemdeki çocuklar artık eğitim hayatlarına başlamış olacaklardır. Oyunu ve eğitimi bir arada sürdürecek çocuklar için zekâ, mantık ve sanat yeteneklerini geliştirebilecekleri oyunlara yönlendirebilirsiniz. Aynı zamanda resimli ve yazılı kitaplara ihtiyacın da artacağı bu dönemde güzel bir kitaplık ve gelişim masası tasarlayabilirsiniz.Bu masaya yakın bir konumda kullanabileceği kitap ve oyuncakların bulunduğu depolama alanları sağlayabilirsiniz.

Aynı zamanda gelişim masasının da kendi içinde rafları, kalemliği veya masada kullanabileceği diğer kırtasiye ürünlerini (kuru / sulu veya yağlı boyalar, oyun hamurları, makas, yapıştırıcı vb.) konumlandıracak alanları olup olmadığına bakabilirsiniz.

Unutmayın mekan büyüklüğünüz ve imkanlarınız ne olursa olsun doğru çalışmalar ile bunları yapmak hiç de zor olmayacaktır. Bu noktada biz içmimarlardan profesyonel yardım almanız fayda sağlayacaktır.

 

Tags: